Entertainment / Politics in general / Umno & Barisan Nasional

Siapakah pemenang “Malaysian biggest loser 2015”?

Berikut adalah penulisan dari Awang Mat Puteh:

The winner is the person who promised the following, but delivered none..

1. Berjanji akan menyelesaikan masalah 1MDB sebelum hujung 2015. Namun, 1MDB masih lagi bermasalah dan berhutang hari ini iaitu Januari 5 2016. Walaupun majoriti hutang 1MDB telah berkurangan apabila asset-asset penting seperti tanah dan stesen jana-kuasa milik rakyat negara ini dijual kepada syarikat milik China, namun hutang berjumlah RM20 bil (USD 3.5 b + USD 1 bil of IPIC debt for asset swap) masih lagi ada. Amatlah menyedihkan apabila 1MDB telah menjual tanah bandar Malaysia kepada Konsortium IWH dan CREC minggu lepas. Walaupun dapat bayaran tunai sebanyak RM 7.4 bil (betul ke nie? see here), tetapi satu sen pun tidak akan dinikmati rakyat negara ini. Ini adalah kerana semuanya akan digunakan untuk membayar hutang. Itu pun 1MDB kata duit dari Konsortium cuma akan dapat beberapa bulan akan datang.  Sekiranya kerajaan masih memegang hakmilik  tanah TRX and Bandar Malaysia, dan bukannya dijual kepada 1MDB, nilainya sekarang hampir mencecah RM 23bil, ataupun lebih kurang sama dengan kutipan cukai pendapatan (individual income tax)!!

2. Berjanji akan menjawap isu derma RM 2.6b di Parlimen (see here). Namun, tiada apa yang dijawap pun. Yang hadir untuk memberi penjelasan bukannya Najib, tetapi timbalan beliau – Zahid Hamidi.  Penjelasan 3 minit Zahid di parlimen tidak mempunyai sebarang arti. Ini antara lain katanya “Kerajaan telah dinasihatkan oleh Peguam Negara bahawa apa-apa kenyataan tidak wajar diberikan berhubung dengan perkara yang dibangkitkan memandangkan perkara tersebut masih dalam siasatan oleh agensi yang berkaitan….Apa-apa kenyataan yang dikeluarkan oleh mana-mana pihak berhubung dengan perkara yang dibangkitkan boleh dianggap sebagai sub judice yang boleh menjejaskan penjalanan sesuatu siasatan dan juga menimbulkan prejudis oleh orang awam terhadap pihak-pihak dalam siasatan berkenaan.”

Pulak dah. Kalau tak boleh cakap, sebab apa pi janji nak explain kat Parlimen? Lepas tu, boleh pulak cakap panjang lebar dalam TV3? Mentang-mentanglah 3 orang hos tu tak tanya soalan susah dan tak payah berdebat dalam rancangan tersebut, tak pula di kata sub judice? (Subjudice = Latin “Under Judgement” ). Bila masa pulak mamat ni kena Charge? Statement kat Investigators pun belum bagi lagi pada masa itu.

Macamana pula bila dia bercakap pasal RM2.6 billion dalam taklimat tertutup di PAU Umno bulan lepas? Tak sub judice jugak ke?

Mengarut betul.

3. Berjanji akan menyaman Wall Street Journal kerana menfitnah beliau mendapat RM2.6 bil (see here). Namun, janji tinggal janji. Beliau berjanji akan saman pada hari selasa di bulan Julai tahun 2015, tapi sekarang dah masuk Januari 2016. Bila nak saman daaa?

4. Janji laporan audit 1MDB oleh Ketua Audit Negara akan dibentangkan tidak lama lagi (see here). Janji ini dibuat pada 17 hb Mei, 2015. Antara lain, beliau berjanji “..Kami menjangka laporan awal ketua Audit Negara akan dikeluarkan tidak lama lagi. Sementara itu, tolonglah, jangan buat spekulasi dan kesimpulan, tanpa menggunakan maklumat yang akan dibentangkan oleh Ketua Audit Negara, yang mengandungi laporan terperinci tentang kewangan 1MDB” .

Tidak lama lagi tu berapa lama bang oii?

Siap berbuih mulut cakap “wait for the audit report” tapi sampai sekarang habuk pun tarak.

Cukuplah dengan empat janji-janji manis itu. Kaki menipu betul.

Maka dengan itu, kami mengisytiharkan bahawa The Biggest Loser untuk tahun 1436 Hijrah bersamaan tahun masehi  2015 adalah….

Pemenangnya boleh diketahui di SINI.

Anda juga pasti ingin membaca:

1) Hutang Negara : Siapa suka berhutang? Dr M atau DS Najib?

2) Kepimpinan Zahid Hamidi Sekadar Mediocre

3) Even if Arul is telling the truth, the Bandar Malaysia deal is a bail-out of 1 MDB by the Malaysian & Johor State Governments

4) Our foreign policy among world’s worst, says MP

5) 1MDB Jual Harta Kepada China Lagi

6) AHMAD MASLAN LEBIH CERDIK DARIPADA NAJIB ATAU NAJIB LEBIH TERUK DARIPADA AHMAD MASLAN?

2 thoughts on “Siapakah pemenang “Malaysian biggest loser 2015”?

  1. The WSJ’s lawyers can go on spring break.

    They will not be needed to defend any lawsuit brought by Najib Razak.

    The Bugis warrior’s lawyer’s excuse for chickening out of the lawsuit is hilarious – now, why would a man whose balance sum from US$700 million is unaccounted for, need financial damages?

    You are suing to clear your internationally-tarnished name as the Prime Minister, Jibby.

    Money should be the last thing on your mind.

    Like

Astound us with your intelligence!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s