History / Malay issues

Sejarah bagaimana orang-orang Melayu menyelamatkan Raja mereka

Harold MacMichael (dua dari kiri)

Harold MacMichael (dua dari kiri)

Hari ini kita belajar sejarah. Supaya rakyat Malaysia dan terutamanya kaum Melayu boleh mengetahui asal-usul dan perjalanan sejarah mereka. Kebanyakkan orang Melayu buta sejarah, mungkin kerana sikap tidak rajin membaca. Jika rajin membaca pun, mungkin hanya membaca berita hiburan atau gossip. Jika membaca sejarah pun, mungkin lebih berminat tentang kisah cinta Hang Tuah bersama Puteri Gunung Ledang (kisah cinta ini pun tidak wujud di dalam sejarah, ia hanyalah ciptaan para penghibur dan tukang karut sahaja).

Hari ini kita belajar tentang asal usul Raja Berperlembagaan di Malaysia. Bagaimana ia terjadi dan mengapa ia terjadi. Umum mengetahui bahawa ia tercetus akibat dari tentangan orang Melayu terhadap ‘Malayan Union’ – satu cadangan British untuk menjadikan Tanah Melayu sebagai jajahan takluk mereka selepas Perang Dunia Kedua yang sekaligus mengakibatkan orang Melayu hilang kuasa ke atas negeri masing-masing dan memaksa mereka dan Raja-Raja mereka mengikut telunjuk seorang Governor British.

Di bawah, adalah cerita latar belakang bagaimana idea dan perjanjian Malayan Union mula-mula berlaku. Ramai yang lupa bagaimana tingkah laku raja-raja Melayu dahulukala menyebabkan Tanah Melayu ini telah diserahkan bulat-bulat kepada penjajah sewenang-wenangnya hanya kerana kebanyakkan raja-raja Melayu dahulu terlalu dangkal dan hanya pentingkan diri sendiri.

Kisah Perjanjian Pangkor yang menyerahkan Perak kepada British (1874), kisah Perjanjian Inggeris – Kedah (1786) yang menyerahkan Pulau Pinang kepada British dan kisah perjanjian Temenggong Abdul Rahman menyerahkan Singapura kepada British dalam tahun 1819 menjadi tauladan kepada kita semua. Ini semua adalah fakta sejarah.

Walau bagaimanapun, oleh kerana orang Melayu bangkit melawan Malayan Union pasca 1946, maka ia terpaksa dibatalkan di dalam tahun 1948. Kita sebagai rakyat Malaysia jangan lupa bagaimana kuasa raja-raja Melayu yang sudah hilang itu telah dikembalikan oleh orang Melayu juga.

Kita tidak boleh takut pada sejarah, bahkan kita tidak perlu malu pada sejarah. Apa yang terjadi sudah terjadi dan kita dari generasi yang kemudian ini harus membaiki diri dan melakukan perkara yang betul supaya sejarah yang buruk tidak akan berulang lagi.

image1-8

image3-8

Ringkasan perenggan di atas:

 • Sejurus selepas tamat Perang Dunia Kedua, penjajah British telah menangkap dan membuang Sultan Selangor (Sultan Musa Ghiatuddin Riayat Shah) dan menggantikannya dengan adindanya yang lebih muda sebagai pengganti di dalam tahun 1945. Adinda ini akhirnya menjadi Yang DiPertuan Agong ke 2. Nama baginda adalah Sultan Hisamuddin Alam Shah, iaitu nenda kepada Sultan Selangor sekarang.
 • Pihak penjajah British juga telah memaksa raja-raja dari Perlis dan Terengganu untuk ‘bersara’ awal kerana tidak menyokong British semasa perang dunia yang baru sahaja berakhir ketika itu. Raja Syed Hamzah digantikan dengan Raja Syed Harun Putra manakala Sultan Terengganu yang berhak, Sultan Ali Shah digantikan dengan Sultan Ismail kerana tidak mahu menandatangani perjanjian Malayan Union.
 • Wakil kerajaan British bernama MacMichael diberi kuasa untuk melantik sultan-sultan dan jika mereka tidak mahu menandatangani perjanjian itu, MacMichael boleh melantik mana-mana kerabat raja untuk menurunkan tandatangan.
 • Negeri pertama penjajah British melawat untuk mendapatkan persetujuan Malayan Union adalah negeri Johor, kerana ia adalah negeri terkaya dan sistem kesultanan mereka dicipta oleh British.
 • Ketika bertemu dengan Sultan Ibrahim di Johor Bahru, pihak penjajah British memeterai di dalam sebuah upacara bahawa baginda Sultan adalah Sultan Johor yang rasmi dan menyerahkan dokumen Malayan Union untuk ditandatangan.

image2-7

 • Pihak British memberi Sultan Ibrahim hanya satu malam untuk membaca dokumen tersebut sementara MacMichael menunggu di dalam rumah tetamu. Sultan Ibrahim membaca dokumen itu tetapi tidak memberi tahu majlis menteri atau badan badan perundangan Johor mengenai isi kandungan dokumen itu.
 • Selepas dua hari, baginda menurunkan tandatangan dan segera bergegas ke negara yang dicintainya iaitu England.
 • MacMichael melaporkan kepada orang atasannya di England bahawa rundingan dengan Sultan Ibrahim berjalan dengan suasana teramat baik dan ramah.
 • Oleh kerana Sultan Ibrahim sudah bersetuju dengan Malayan Union, maka tidak sukar untuk pihak British mendapatkan persetujuan dari sultan-sultan negeri yang lain.
 • Setelah 71 hari, MacMichael mendapat persetujuan kesemua sultan-sultan di Tanah Melayu untuk menubuhkan Malayan Union.

image4-4

 • Pada January 1946, kertas putih pembentangan bagi pembentukan Malayan Union diterbitkan di London. Ramai orang Melayu di Tanah Melayu tersedar akan bahaya yang akan menimpa mereka dan mula mengkritik perjanjian itu.
 • Ahli-ahli politik Johor yang bersatu di bawah kepimpinan Dato’ Onn Jaafar mengerti akan implikasi Malayan Union iaitu – kuasa negeri akan hilang, yakni negeri-negeri akan diperintah oleh pihak British yang berpusat di Kuala Lumpur, dan kuasa politik Melayu akan berpindah kepada orang cina.
 • Dato’ Onn dan orang Melayu lain mempunyai masalah bagaimana hendak membatalkan tandatangan Sultan Ibrahim.
 • Antara penyelesaiannya adalah – menggantikan Sultan Ibrahim dengan anakandanya. Oleh kerana Sultan Ibrahim sudah berada di London, mereka menghantar telegram kepada baginda yang berbunyi: “Oleh kerana sebab sebab di atas (menyerahkan Johor kepada British), kami orang-orang Melayu di Johor Bahru sebulat suara memutuskan untuk tidak lagi menerima Tuanku sebagai Sultan di negeri ini”.
 • Sebagai tanda mereka ini serius, mereka menubuhkan Kesatuan Melayu Johor yang kemudian harinya bergabung dengan kesatuan-kesatuan Melayu di negeri lain dan menjadi UMNO.
 • Selepas itu, Sultan Ibrahim dan Sultan dari Kelantan adalah yang pertama menukar fikiran mereka. Di London, akibat takut dirinya diturunkan takhta oleh orang-orang Melayu di Johor, Sultan Ibrahim telah menulis surat kepada pejabat British untuk menarik balik sokongannya terhadap Malayan Union.
 • Apabila kesemua sultan-sultan menukar fikiran mereka, barulah orang-orang Melayu boleh menerima semula raja-raja mereka. Tetapi peranan sultan sudah berubah. Mereka bukan lagi fokus utama di dalam politik dan identiti orang Melayu. Sistem yang berkisar kepada sultan-sultan sudah digantikan dengan idea bangsa Melayu.

Secara dasarnya, raja-raja Melayu ketika itu telah dengan rela hati atau secara membuta tuli telah menyerahkan negeri dan kuasa mutlak mereka kepada British. Ini berlawanan sekali dengan sikap Raja England bernama King John di dalam tahun 1215 apabila berkeras tidak mahu menandatangani perjanjian Magna Carta tetapi dipaksa juga oleh para bangsawan untuk mengurangkan kuasa Diraja. Legasi Magna Carta adalah sistem parlimen dan raja berperlembagaan di England.

Bagi orang-orang Melayu 70 tahun dahulu, mengembalikan kuasa raja-raja Melayu yang diambil oleh British adalah penting untuk kelestarian masa depan Melayu. Walaupun kita boleh menjadi negara republik ketika itu, orang-orang Melayu masih sayangkan raja-raja mereka. Tetapi kuasa raja-raja telah disekat oleh orang Melayu sendiri, mungkin agar pisang tidak berbuah dua kali. Mana mungkin kita mahu saksikan lagi raja-raja melayu sesuka hati menjual negeri-negerinya kepada penjajah di masa akan datang?

Maka lahirlah sistem raja berperlembagaan di dalam tahun 1957 apabila Malaysia merdeka. Raja berperlembagaan bermaksud, raja yang berkuasa berdasarkan perlembagaan. Baginda tidak boleh melanggar undang-undang yang termaktub di dalam perlembagaan. Jika dilanggar, undang-undang boleh menyabit kesalahan terhadapnya.

Kata-kata dari KijangMas Perkasa mengingatkan kita semua kepada kekuatan orang-orang Melayu. Kita bukanlah hamba abdi yang perlu mencium tangan dan menyembah raja setiap masa. Adakalanya kita mesti beri nasihat dan menegakkan kebenaran jika ada yang tersasar atau lupa kepada bahaya yang akan menimpa.

Imbas kembali ke pasca Perang Dunia Kedua.

Pihak penjajah menubuhkan Malayan Union pada 1hb April 1946.

Kesemua empat Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan lima Negeri-Negeri Melayu Tidak Bersekutu serta dua Negeri Selat dicantumkan dalam sebuah unit politik dibawah seorang Gabenor penjajah. Kedaulatan Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dimansuhkan dan kuasa memerintah dihapuskan kecuali dalam bidang adat istiadat Melayu dan agama Islam wilayah masing-masing. Kepala kerajaan wilayah-wilayah Baginda juga jatuh ke tangan Residen-Residen penjajah. Seperti kebanyakan negara terjajah Asia — dari India hingga ke Vietnam — cengkaman kembali penjajah Barat pasca Perang Dunia Kedua menjurus kepada pemansuhan sistem Beraja dan penyatuan negeri-negeri kecil kepada beberapa Republik jajahan berkiblatkan London atau Paris.

Tetapi . . .

Orang Melayu masih mahukan Raja-Raja mereka.

Justeru Orang Melayu menggadai nyawa menentang penjajah untuk mengembalikan pemerintahan Beraja di Tanah Melayu. Hasil perjuangan ini, Malayan Union dibubarkan oleh penjajah dan kuasa serta martabat Raja-Raja Melayu dikembalikan melalui penubuhan Persekutuan Tanah Melayu pada 1hb Februari 1948.

Jadi harus di ingat . . .

Dari 1hb April 1946 hingga 31hb Januari 1948, Tanah Melayu sudah hilang Kedaulatan Raja-Raja nya dan wujud sebagai tanah jajahan mutlak dibawah seorang Gabenor yang berkuasa sebagai Wizurai Raja asing. Tanah Melayu ketika itu sudah terjerumus kearah suatu Republik Kesatuan — Unitary Republic — dibawah naungan Mahkota penjajah.

Dan juga harus difahami . . .

Segala Kedaulatan, Kekebalan, Kemuliaan, Kehormatan dan Kekayaan Institusi Di-Raja SELEPAS terbubarnya Malayan Union adalah hasil perjuangan, pengorbanan, restu dan keringat sekelian Rakyat, khususnya Orang Melayu.

Pertama kali dalam sejarah dunia, sesuatu Bangsa tékad menjulang kembali Raja-Raja mereka dan menolak sistem Republik. Orang Melayu sanggup menyerahkan kembali kuasa Rakyat kepada Raja-Raja mereka.

Maka dengan itu . . .

Raja pasca Malayan Union adalah Raja cetusan Rakyat . . . dari Rakyat demi Rakyat untuk Rakyat. Rakyat menjulang kembali Raja-Raja mereka agar Duli-Duli Baginda menjaga kepentingan Rakyat; mempertahankan hak dan maruah Bangsa; memartabatkan adat dan budaya . . . serta menjamin kedaulatan setiap pelusuk tanah air.

Inilah amanah Rakyat buat Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja mereka selaku penaung agama, bangsa dan tanah air . . . dan intipati jalinan antara Raja dengan Rakyat dan Rakyat dengan Raja di Bumi Malaysia dimasa kini.

Raja Payung Rakyat. Rakyat ialah Tiangnya Payung itu.

Anda juga pasti ingin membaca:

1) PAJAKAN 99 TAHUN ATAU PEGANGAN BEBAS?

2) APA SUDAH JADI DENGAN NAJIB?

3) Bloomberg: $100 Billion Chinese-Made City Near Singapore ‘Scares the Hell Out of Everybody’

4) LAPORAN POLIS NGO: Chedet

5) UMNO SEBAGAI PENGKHIANAT

6) Pengkalan Tentera Komunis China di Melaka?

7) Melayu mampu tanpa UMNO

8) Bila penyamun bebas mencatur…

Advertisement

19 thoughts on “Sejarah bagaimana orang-orang Melayu menyelamatkan Raja mereka

 1. Apa harapkan pagar ‘ kalau pagar hanya akan memakan padi.

  Apa harapkan sokong ‘ kalau sokong hanya akan membawa rebah.

  Orang Melayu wajib berjuang menyalamatkan diri sendiri, agar Melayu tidak terpingir dibumi Melayu.

  Like

 2. Payung Diraja dah terbang melayang.
  Rakyat kutip dan pulih semula.
  Namun hari ini, payung yang kita harapkan perlindungan hanya tinggal tiang,
  kerana kain dan hiasannya telah robek dek kencing pemimpin pilihan rakyat sendiri.

  Beginikah balasan yang rakyat terima?
  Apakah Payung kertas buatan negeri China jadi pengganti?

  Like

  • “Apakah Payung kertas buatan negeri China jadi pengganti?”

   Ehmmm…
   Tanda-tandanya semakin jelas apabila Forest City dijual secara Kekal (Freehold) kepada Warga-asing, terutamanya dari China.
   Sebaliknya… kepada Rakyat sendiri, diutamakan penjualannya secara Pajakan (Leasehold), 99 tahun.
   ‘Rakyat di Dahulukan’… kepala-b***h apa kah ini?

   Tanda-tanda terhakisnya ‘payung’ ini juga, sudah ada… sebaik saja Najib menjadi PM. Beliau mengilhamkan duit syiling-baru keemasan yang bermotifkan corak, seolah-olah Bintang-5 komunis & Bunga Teratai.
   Jika satu hari nanti… mungkin sebelum TN50… apabila dimansuhkan duit syiling lama, maka lenyap dan pupuslah identity ke-Melayu-an… seperti… Gasing, Congkak, Tapak-Sireh & Wau-bulan… yang sudah sekian lama terpahat pada duit syiling itu.

   Like

 3. it wld b very interesting 2 get a response from those intellectuals ( may b from d universities) who r most competent wth this important subject.

  d british gov generals hv gone. however we r worried that d sultans wld once again forget this important piece of history n bcome powerless wth d fast encroaching mainland Chinese.

  it looks as though that najib has already been made hapless.

  benteng terakhir hanya lah baginda sultan2.
  wallahu ‘alam.

  Like

 4. Payung dah koyak dah oiiiii. Panas berpeluh lengit hujan basah kuyup. Macam bola dia rembat….dah.Ahmad Nisfu kata: Bukan shaitan …..setan. Sultan..

  Like

 5. Lgi cerita Dongeng macam Hang Tuah…Hang Li Po….Parameswara…..kalau Keultanan bermula kat Melaka…Mengapa tak ada Sultan Kat Sana……?? Melayu Cerdik… muslim ISA ISlam UMNO-1MDB-PAS – Hudud Curi balak oranf Asli Bodoh Lagi Hina Allah…. Keluar islam tak bermakna Keluar Melayu… Ini otak Babi yang setuju dengan logic dan Ideologi begini… Ayuh Keluar Islam,…ABU.. Cipta 12 Kawasan baru … Agenda Pecat MalaySIAL 2020!!

  Like

 6. Tun dr mm seorang berpengetahuan dalam bidang mengenali sejarah tanah melayu harus ada minat bagi setiap pemimpin negera ini sebagai perdana menteri malaysia sejajar pentadbiran negara.. juga sains dan metematik buat pengetahuan secara mendalam sebagai mengurus tadbir negara.. #PPBM #Bersatu

  Like

  • Tun M adalah seorang pejuang dan pemikir bangsa. Bagaimana si playboy nak berhujah dng pemikir ulung. Terbukti dia tak ada point untuk berhujah sesuatu yang mentangkut paut lebih ke tembolok nya dari kepentingan rakyat.

   Like

 7. Duit kan RAJA sebenar sekarang ni….kalau tak tentu tiada kepimpinan penyamun atau yang disebut kepimpinan kleptokrasi.

  Pelik dan bingung saya fikirkan dengan peminat bolasepak negara ini. Dulu minta “dibuang” presiden dari kalangan raja dan kerabat. Kini ditagih dirayu pula presiden dari kalangan raja dan kerabat. Sungguh saya pelik!

  Like

 8. Sejarah 4 March 1946 yang berlaku di Kesultanan Melayu di Negara Sumatera Utara sepatutnya menjadi tauladan dan sempadan buat semua Melayu di Malaysia termasuk golongan bangsawan dan yang di berikan amanah untuk memerintah. Tamaddun
  & budaya Melayu makin hilang di Sumatera oleh kerana peristiwa ini. Jadikanlah ianya sebagai pedoman bersama.

  Like

 9. Pingback: Bagaimana Orang-orang Melayu Menyelamatkan Raja Mereka | Sejarah

 10. raja raja melayu melaka dulu sgt hebat, kalau berpeluang pergi ke eropah , pergi la istana preussen empayar di jerman. di lisbon, di sao jorge portugis, di buckingham palace pon ade simpan arkib negara. tpi rasanya dh dipindah ke muzium .. kita perlu carik asal usul nenek moyang kita, jgn terlalu senang dgn apa yg disuap atau digubal oleh penjajah. rahsia sejarah melayu ni byk disimpan di segenap pelusuk istana lama eropah, dari turkey sampai la ke empayar russia ketika itu Tsar (Peter the great)

  Like

 11. Almarhum Sultan Ibrahim lagi bijak dari British, dalam perjanjian tu ada clausa Johor constitution berkuatkuasa serta merta, Undang2 Tubuh Kerajaan Johor pegang kuasa mutlak, dalam negeri Johor. cuba baca balik part mana yg sultan johor hilang kuasa dan bagi kepada british. Sebab kan perjanjian ni semua negeri melayu bergabung jadi sebuah negara. Kalau tidak tak akan wujud malaysia ni.

  Like

  • Memang hilang kuasa dalam perjanjian Malayan Union. Apa nak dipersoalkan.Fakta.Apa bijaknya, Singapura diberi pada British? Temenggong jadi Sultan.

   Like

 12. Salam sejahtera. Boleh saya dapatkan url buku tersebut? Saya akan menjalankan kajian berkenaan Malayan Union. Saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.

  Like

Astound us with your intelligence!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s