Khairy Jamaluddin

Jho Low has successfully removed UMNO Youth Chief’s brains

There seems to be a competition on who is the bigger ass-kisser of Najib among the two aspiring candidates for the Umno Youth Chief post – the repulsive Jamal Yunos of Sungai Besar, and the oily Azwanbro from God knows where. These two had been making inroads in the land of idiocy and set to rule as the Chief of Buffoons in the Youth Wing.

Nevertheless, we must not forget the chief of all this lunacy, the current Umno Youth Chief.

In the end, PAC never summoned Jho Low. It wanted to under NurJazlan. But under the new PAC Chief, Hasan ‘Cari Makan’ Arifin, Jho Low was never called.

Anyway, we came across this article in The Malaysian Insight last week and we think it is hilarious indeed. Kudos to the writer for telling the facts as it is.

______________________________:

Menteri perlu berundur sebelum gesa ahli politik pembangkang letak jawatan

BARU-BARU ini, seorang menteri muda yang menjaga portfolio belia dan sukan dengan lantang meminta beberapa ahli politik veteran daripada pihak pembangkang bersara. Alasannya kerana mereka memecahbelahkan negara.

Lucu sekali menteri kita bukan? Patutlah ada segelintir belia di negara ini yang meminati beliau.

Betulkah mereka memecahbelahkan negara? Sejak bila pula mengkritik pihak pemerintah kerana mencuri harta negara dianggap memecahbelahkan negara?

Bagaimana graduan lulusan Oxford ini boleh berfikiran sempit sebegini sekali? Malah agama juga menyuruh kita mengamalkan konsep amar ma’ruf nahi munkar (al`amru bil-ma’ruf wannahyu’anil-mun’kar). Melarang kemungkaran adalah wajib untuk kita.

Bagaimanapun, yang patut bersara bukannya ahli politik disebut menteri ini, tetapi beliau sendiri kerana bacul menegakkan kebenaran, dan bersubahat bersama pihak yang menindas. Yang jelas, kenyataan itu mengesahkan beliau adalah seorang menteri yang mati hati nuraninya.

Tambahan pula, prestasinya sebagai menteri juga amat mengecewakan. Beliau tidak pun beraksi cemerlang sebagai seorang menteri yang bertanggungjawab terhadap portfolionya dan rakyat Malaysia.

Mari kita lihat prestasi belia dan sukan negara ini.

Pengangguran belia naik berbanding 2013. Peratusan terkini belia di negara kita yang menganggur adalah 10.5%, di mana ia lebih tinggi berbanding negara jiran seperti Thailand (3.4%) dan Vietnam (6.3%). Lebih suku juta belia negara masih tidak mampu mencari pekerjaan, dan majoriti adalah Bumiputera.

Malah, yang dapat kerja pun gaji begitu kecil sekali. Gaji permulaan graduan diploma tahun lepas tak sampai RM1,300, dan permulaan graduan ijazah pula lebih kurang RM2,200. Sejak 2013, ia tak naik pun walaupun satu peratus.

Bagaimana pula prestasi sukan negara? Lihat sahaja prestasi bola sepak, di mana menteri muda ini pernah menjadi timbalan presiden FAM pada 2007 ketika berumur 31 tahun. Mesti banyak pengalaman beliau sehingga dapat menjadi orang kuat FAM pada umur yang masih muda.

Akibatnya, sejak beliau menjadi menteri, prestasi bola sepak semakin merudum. Jika pada 2013 kita berada di tangga 154, terkini jatuh lagi pada tangga ke-167. Malah negara yang teruk dibom Amerika iaitu Afghanistan, dan negara amat miskin seperti Sudan juga mempunyai kedudukan lebih baik daripada kita.

Prestasi sebegini, jika di sektor swasta, sudah pasti dibuang kerja!

Kejayaan yang konon dikecapi menteri muda ini lebih condong kepada kejayaan peribadi, itu pun jika kita semak, ia dikecapi kerana kedudukannya sebagai menantu ataupun kedudukannya sebagai menteri.

Mendapat pangkat tinggi di dalam askar simpanan? Orang lain harus bertungkus lumus dari usia muda dan naik perlahan-lahan dengan sistem pangkat sedia ada, namun beliau mendapat pangkat dalam masa beberapa bulan sahaja datang berlatih. Para pengikutnya juga berbangga dengan kejayaan peribadi superfisial yang boss mereka kecapi.

Mendapat tempat untuk beraksi di dalam temasya sukan yang besar? Sudah tentu kerana dengan pangkatnya sebagai menteri. Orang lain sudah berlatih dan bermain sejak di usia muda namun tempat mereka diisi pula oleh seorang menteri yang ingin mengejar kejayaan peribadi dan gila populariti.

Padahal, menteri muda ini bukan hanya tidak berkelayakan mahupun tidak beraksi dengan cemerlang, malah beliau sering membuat kenyataan tanpa fakta. Berapa bulan lalu, menteri beliau pernah berkata orang Melayu “perlu melihat sistem kuota sebagai “penghinaan”. Beliau juga dipetik berkata harapannya adalah di masa hadapan budak Melayu boleh masuk universiti tanpa kuota.

Kenyataan beliau sebagai anak bangsawan yang lulusan universiti terkemuka dunia ini amat jengkel dan menggelikan.

Pertama, sistem kuota sudah dinyahkan sejak 2003. Takkan ini pun beliau tidak tahu?

Kedua, orang Melayu macam mana yang dihina? Yang kaya? Menang tanpa bertanding? Mendapat bantuan bapa mertua? Didapati bersalah rasuah oleh parti politik beliau sendiri, tetapi tetap dibenarkan bertanding merebut jawatan?

Orang yang sepanjang karier politiknya dibantu dalam pelbagai hal seperti mendapat jawatan timbalan ketua Pemuda, pertama kali menjadi wakil rakyat, kemudian menjadi timbalan presiden badan sukan, seterusnya menjadi ketua Pemuda dengan bantuan bapa mertua, orang ini ingin berbicara mengenai penghapusan kuota?

Usahlah fikir diri itu gah dan megah dengan karier politik yang hanya berlandaskan sistem kuota paling tidak adil, iaitu sekadar mengisi jawatan sebagai menantu.

Ketiga, orang Melayu berasa hina bukan kerana sistem kuota tetapi apabila maruah negara yang kita cintai seolah diconteng arang. Negara dijadikan bahan ejekan serata dunia.

Melayu dihina apabila pemerintah boros berbelanja di kala rakyat menderita. Segelintir mereka dan keluarga bersenang-lenang dengan kekayaan melimpah-ruah dan gaya hidup yang tidak keterlaluan dikatakan lucah dan tidak setimpal dengan pendapatan bulanan mereka.

Jauh sekali dari dihukum di muka pengadilan, mereka yang makan suap dengan jumlah jutaan dan bilion ringgit malah disucikan oleh pengikut mereka seperti menteri muda ini persis para nabi yang maksum.

Apa yang terjadi kepada integriti dan akidah mereka?

Yang jelas, yang patut berundur daripada politik negara bukannya ahli politik pembangkang seperti diminta menteri muda ini, tetapi yang patut berundur dengan segera adalah beliau sendiri! Lebih baik beliau mengundur segera supaya dapat berlatih lebih keras agar dapat beraksi cemerlang dalam skuad polo untuk Sukan SEA bulan depan. – 15 Julai, 2017.

* Mahyudin Jelani adalah pembaca The Malaysian Insight.

Inilah legasi Ketua Pemuda UMNO pada masa kini. Bakal Ketua Pemuda yang akan datang hanya menjadi macai kepada para perompak dan berkelakuan seperti orang tiada otak.

Anda juga pasti suka membaca:

1) Khairy: Tak apalah jadi balaci, macai bagi bersama Najib

2) Khairy: Defend Najib even if you’re called ‘macai’

3) Malaysia’s 1MDB a ‘Victim’ of Jho Low, Prosecutors Say

4) Comment: Tun Salleh and the judiciary

5) Krisis kehakiman ’88: Mahathir laksana titah Agong

6) PRESIDEN MCA ‘BALUN’ PRESIDEN UMNO?

7) If Transformation Works Why do the Rakyat Suffer?

8) Disgracing the opposition at a business briefing reflects poorly on government

Advertisement

3 thoughts on “Jho Low has successfully removed UMNO Youth Chief’s brains

 1. Budak oxford ni tak boleh nak siasat sesiapa pun – sebab dia menang ketua pun melalui politik WANG. Jadi dia sebulu dengan pahlawan bugis yang sembah WANG (cash is King).

  Dia pun u-turn jadi macai lanun bugis.

  Like

 2. perbezaan d antara arwah dato harun idris dgn budak ni adalah bagai langit dgn bumi.
  its like ‘chalk n cheese’.
  hisap putting (sori hishamuddin) hanya baik sedikit.

  strategi KJ ni sudah ‘cantik’ pd mula nya. jadi menantu pak lah sudah amat bertuah. namun olih kerana kegopohan serta kegelojohan nya utk pegang tampok pemerintahan dlm masa yg sengkat, maka dia tlh/akan tersungkur d tengah jalan.

  he has no choice but 2 sink or swim wth d present regime. lantak lah apa nak jadi kpd sumpah jawatan selaku ketua pemuda.

  jadi saya rasa ‘sampai d sini saja’ lah career politik nya olih kerana peluang PH utk mendudki Putrajaya amat cerah.

  ‘this PRU14 is 4 PH 2 lose’.

  Like

 3. Pingback: Jho Low has successfully removed UMNO Youth Chief’s brains | ajai62

Astound us with your intelligence!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s