Najib Razak / Umno & Barisan Nasional

Najib: Saya belanjakan duit ‘derma’ itu bukan untuk tujuan peribadi

Rupa-rupanya Najib Razak tidak sahaja menerima wang berjumlah RM2,600 juta di dalam akaun peribadinya. Tetapi sebenarnya RM4,200 juta! Bagaimana dia boleh buat muka selamba dan berdiam diri kepada semua rakyat Malaysia sebelum ini? Bahkan, ahli majlis tertinggi Umno (Tajuddin Abdul Rahman) pun terperanjat dan tidak menyangka dan sukar mempercayai bahawa Najib telah menerima wang sebanyak itu.

Dalam tahun lepas juga ada seorang timbalan menteri berkata adalah amat bodoh bagi seorang Perdana Menteri memasukkan wang yang sangat besar ke dalam akaun sendiri. Ternyata akhirnya, Perdana Menteri tersebut sememangnya bodoh.

Dan yang paling mendatangkan kemarahan rakyat adalah apabila Najib cuba berbohong kepada kita semua dengan mengatakan bahawa ‘derma sedekah’ yang diterimanya bukan untuk tujuan peribadi.

Lihatlah betapa banyaknya duit derma sedekah yang diterima oleh seorang fakir bernama Najib Razak

Lihatlah betapa banyaknya duit derma sedekah yang diterima oleh seorang fakir bernama Najib Razak

Berapa banyak kali kita mendengar Najib berkata bahawa jumlah wang RM2,600 juta, RM42 juta dari SRC International (anak syarikat Kementerian Kewangan) dan sekarang RM4,200 juta tidak akan digunakan untuk kepentingan peribadi? Banyak kali bukan?

Malangnya, mengikut ABC News (stesen berita Australia) dan Wall Street Journal (akhbar popular Amerika Syarikat) yang sedang menyiasat penyalahgunaan wang tersebut, Najib Razak sememangnya telah menggunakan berjuta-juta ringgit untuk kepentingan peribadi beliau.

Oleh kerana ramai para pengampu dan pembodek telah mengatakan bahawa ianya adalah untuk UMNO dan kempen pilihanraya atau untuk melawan Muslim Brotherhood, kita lihat ternyata barangan yang dibeli bukan untuk perkara-perkara di atas.

Tetapi mungkin juga barangan-barangan ini digunakan untuk melawan pengaruh Yahudi dan DAP, serta melawan pengaruh ISIS dan mazhab-mazhab selain Ahli Sunnah Wal Jamaah? Wallahualam.

Antara resit-resit barangan dan pembelian yang telah dibongkar oleh ABC News:

1) USD1,039,369.91 (RM3,320,670.65) untuk pembelian barang kemas intan permata di dalam bulan September 2014 melalui kredit kad AmBank.

2) RM360,000 dibelanjakan di gedung pakaian JAKEL

3) RM395,782.40 dibelanjakan untuk menginap di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur

4) RM178,000 dibayar kepada Two One Holidays Malaysia, sebuah ejen pelancongan.

5) RM167,959.50 dibayar kepada Signature Exotic Cars, sebuah syarikat kereta mewah (mungkin kerana penyewaan beberapa buah kereta berkuasa tinggi)

Wall Street Journal juga membongkar dokumen-dokumen pembelian yang telah dibelanjakan oleh Najib. Antaranya:

1) USD130,625 (lebih kurang RM418,000) telah dibelanjakan di kedai Chanel semasa Najib Razak bermain golf bersama Presiden Barack Obama dalam bulan Disember 2014 (ketika itu banjir besar melanda Semenanjung Malaysia). Bayaran dibuat melalui kredit kad AmBank.

2) USD70,000 (lebih kurang RM224,000) diberi kepada anaknya Ashman (seorang DJ amatur).

3) USD14 juta (lebih kurang RM44.8 juta) telah diberi kepada syarikat gedung pakaian JAKEL dari tahun 2011 hingga 2014

4) €750,000 (lebih kurang RM3,750,000) telah dibayar kepada De Grisogono, sebuah kedai barangan kemas intan permata di Itali di dalam bulan Ogos 2014.

Banyak lagi pembelian-pembelian bercorak peribadi yang telah dibelanjakan oleh Najib. Sememangnya semua barangan di atas tidak nampak sebagai ingin menolong UMNO menang pilihanraya ataupun bertujuan untuk melawan ISIS. WSJ berkata terdapat lebih 500 pembayaran yang telah dibuat.

CASH IS KING, I AM A KING WITH A LOT OF CASH TO SPEND

“CASH IS KING” = I AM A KING WITH A LOT OF CASH TO SPEND

Kita mempunyai seorang Perdana Menteri yang tidak takut untuk menipu rakyatnya. Barisan menteri pun turut sama menipu rakyat.

Mungkin ada juga pak-pak menteri yang akan dengan bodohnya berkata kedua-dua agensi berita itu telah menuduh tanpa bukti. Menteri-menteri ini juga lah yang tidak tahu malu apabila suatu ketika dahulu mereka bermati-matian berkata bahawa Najib tidak pernah menerima wang ke dalam akaun peribadi. Padahal, mereka yang bodoh ditipu Najib sendiri. Rupanya wang tersebut memang wujud.

Dalam masa yang sama, pak-pak menteri ini tidak merasa malu untuk mengiyakan surat dari ‘Putera Arab’ yang mengatakan ianya adalah ‘derma’. Tak malukah mereka semua ini? Berkonspirasi untuk menutup kesalahan Najib Razak hinggakan sanggup menggadaikan maruah diri sendiri?

Seseorang penjawat awam (anggota pentadbiran, ahli Parlimen, ahli sesuatu Dewan Undangan Negeri, hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan, dan sebagainya) tidak boleh menerima wang dalam bentuk peribadi dari mana-mana pihak. Ini amat jelas di dalam Akta Pencegahan Rasuah MACC 2009 di mana derma juga merupakan suapan.

“Suapan” ertinya –

wang, derma, alang, pinjaman, fi, hadiah, cagaran berharga, harta atau kepentingan mengenai harta, iaitu apa-apa jenis harta, sama ada alih atau tak alih, faedah kewangan, atau apa-apa manfaat seumpama itu yang lain

Seksyen 23: Kesalahan menggunakan jawatan atau kedudukan untuk suapan

23 (1) Mana mana pegawai badan awam yang menggunakan jawatan atau kedudukannya untuk apa apa suapan, sama ada bagi dirinya sendiri, saudaranya atau sekutunya, melakukan suatu kesalahan

Apa lagi yang hendak diperkatakan lagi? Orang ini masih lagi berani berdepan dengan rakyat dan masyarakat dunia seolah-olah dia tidak bersalah dan suci bersih.

Orang ini sepatutnya meletakkan jawatan dan dipanggil untuk dibicarakan atas kesalahan menggunakan wang untuk tujuan peribadi. Sebagai orang yang kononnya berjiwa besar dia patut faham bahawa tugas sebagai Perdana Menteri bukannya untuk mengumpul ‘sedekah’ dan kemudian membelanjakannya sesuka hati. Bukan juga berbohong kepada rakyat apabila kesalahannya diketahui umum.

Minggu depan hari Selasa akan muncul lagi. Kalau tidak mahu saman WSJ dan ABC News, adakah itu masa yang sesuai untuk meletakkan jawatan dan bersedia untuk dibicarakan?

Anda juga pasti ingin membaca:

1) Najib Razak, penerima sedekah nombor satu dunia

2) 1MDB Probe Shows Malaysian Leader Najib Spent Millions on Luxury Goods

3) Najib Razak 1MDB scandal: Malaysian Prime Minister’s accounts triggered internal money-laundering alarm

4) PMO Terima Surat Pak Arab @ ABC Sebagai Bukti Dana Dari Pak Arab! Biar Betul….!

5) Digging A Deeper Hole For Najib

6) BOLEHKAH PERDANA MENTERI YANG ADA BERIBU-RIBU JUTA DALAM AKAUN PERIBADI DIKEKALKAN LAGI?

7) 1MDB – Australian Broadcasting Corporation’s lies about Prime Minister Najib Razak?

8) Saving the Country from a Crooked Government and Crooked Leader

8 thoughts on “Najib: Saya belanjakan duit ‘derma’ itu bukan untuk tujuan peribadi

 1. Cash is no longer KING but now Cash is GOD and the new religion!!! It is consider a religious BLASPHEMY now to speak ill or to criticised the CHOSEN one!!!! Your REZEKI could be stop or cut off,as the recently sacked PETRONAS engineer will tell you!!!

  Like

  • Sorry to Najib. It is just too bad. Allah forgives the repentant sinner who acknowledges Him. But Najib insists on worshipping the powerful god Al-Cash, so which god can help him now that Al-Cash is failing?

   Like

 2. Mari kita tunggu apa Peguam Negara akan kata selepas ini. Adakah 381 juta dollar ini juga telah dihantar balik selepas ditolak kos sewa bilik hotel Shang-ri La untuk anak-anak yatim, kos pakej pelancongan untuk ibu-ibu tunggal dan pembelian kain sari 2,000 ela untuk orang kurang upaya daripada Jakel.

  Jangan pulak terkebil-kebil dalam gelap malam macam musang tercekik biji rambutan. Mwahaha. Dah disebut dalam al-Quran. Allah takkan izinkan kebatilan bertahan.

  Like

 3. The funny thing is that someone just realized it. It has long been told.

  http://www.malaysia-today.net/sarawak-report-a-one-trick-pony/

  “The donation from the Middle East was actually US$1 billion. That has already been revealed so no one is trying to hide that fact. But then the ANC kept saying it was US$700 million because they wanted that figure to match a transaction that 1MDB made. If the ANC says the figure is US$1 billion then they cannot explain how come the 1MDB transaction was only US$700 million. Where did the additional US$300 million come from?

  So they kept playing up the story of the RM2.6 billion so that it comes to the equivalent of US$700 million. And Najib knew why they were saying it is US$700 million and not US$1 billion. And Najib, being the smart chess player that he is, kept quiet and did not correct them because he knew that sooner or later they would have to change their story and say it was US$1 billion. And when they do that, like how Sarawak Report just did, they would be hard-pressed to explain how the US$1 billion could come from 1MDB when you say that Najib stole US$700 million from 1MDB.”

  So the expose is merely confirming 2 things.
  1. The money is not from 1MDB. So guess who is lying now.
  2. The 2.6 billion is a wrong figure played up to implicate Najib with 1MDB.

  Well I won’t argue further. As I always say, haters will continue to hate. But if you have a grain in believing in the hereafter and believe that everyone will be judge equally by our Lord, then you just have to ask yourself, deep in your heart. What is going on.

  Like

 4. Pingback: You Get Unlike for Telling Something Obvious | Grandmarquis's Blog

 5. Secara rational tanpa prejudis najip razak Dan kuncu2 nya yang terllibat sudah nyata bersalah melanggar sumpah that setia kepada dymm series paduka yang dipertuan agung Dan kedualatan undang2 negara Dengan sendirinya tergulung penkhianat wajip dilucutkan jawatan pm Dan dibawa kemuka pengandilan.demi maruah ketuanan raja2 melayu yang menjunjung kesucian agama islam.

  Like

Astound us with your intelligence!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s