Khairy Jamaluddin / Pak Lah

This is my gift to Pak Lah

I totally forgot about Pak Lah during the Father’s Day celebrations in mid June. Since Pak Lah is THE BAPA MERTUA of Malaysia, I would like to give him a gift. My gift to Pak Lah is to give him this piece of news for his consumption.

From Berita Harian (30 April 2008):

KUALA LUMPUR: Semua tanggungjawab pengeluaran sijil Halal Malaysia yang sebelum ini dikendalikan Jakim kini diserahkan kepada Perbadanan Kemajuan Industri Halal (HDC).

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz, berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa penyerahan secara rasmi tugas itu kepada HDC dibuat di ibu pejabat Jakim di Putrajaya pada 17 April lalu, disaksikan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

Namun, katanya, soal keseragaman undang-undang halal dan semua persoalan mengenainya akan dilakukan dengan kerjasama Jakim.

Wan Mohamad berkata semua 163 pegawai Jakim yang bertanggungjawab mengendalikan ujian secara saintifik dan Islamik masih diberikan tugas untuk meneruskan kerja mereka walaupun selepas urusan itu diambil alih oleh HDC.

Katanya ini bagi memastikan garis panduan pensijilan halal akan tetap menggunakan kaedah yang selama ini diguna pakai oleh Jakim.

“Dengan pengambilalihan tugas ini juga bermakna HDC turut bertanggungjawab mengeluarkan sijil halal Malaysia termasuk bagi produk dari negara luar yang menggunakan logo Jakim,” katanya.

Wan Mohamad berkata semua persoalan pembayaran untuk mendapatkan pensijilan dari peringkat antarabangsa juga akan diserahkan kepada HDC.

Semua pengiktrafan oleh negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC) dan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap sijil halal yang dikeluarkan Jakim yang dahulunya ditadbir urus oleh Jakim kini akan dilakukan oleh HDC yang berpangkalan di Cyberjaya.

So basically what this piece of news is saying, HDC will use the resources (expertise and manpower) from JAKIM but the revenue will solely belongs to HDC. In other words, HDC will get the money while JAKIM will incur the operating costs. This is very convenient to HDC since they have less than 20 staff to begin with. Therefore it is impossible for them to operate without the help of JAKIM.

However today we can see the extend of this arrangement.

In Berita Harian today:

HDC proses lebih 300 permohonan sijil halal Malaysia

PERBADANAN Pembangunan Industri Halal (HDC) sedang memproses lebih 300 lagi permohonan daripada syarikat tempatan yang mahu mendapatkan pensijilan halal Malaysia.

Ketua Eksekutifnya, Datuk Jamil Bidin, berkata sejak HDC mengambil alih tanggungjawab pengeluaran pensijilan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), awal April lalu, ia sudah meluluskan 80 permohonan.

“Setakat ini, HDC telah menerima 380 permohonan yang kebanyakannya daripada sektor makanan bagi mendapatkan sijil halal dan yakin jumlahnya akan terus meningkat.

“Berdasarkan perangkaan Jakim sebelum ini, agensi itu biasanya menerima antara 1,500 hingga 2,000 permohonan setahun daripada syarikat yang mahu mendapatkan status halal,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, semalam.

Mengenai yuran pensijilan halal domestik, beliau menegaskan, bayarannya adalah sama seperti yang dikenakan Jakim sebelum ini manakala bagi pensijilan halal antarabangsa, bayarannya adalah lebih kompetitif berbanding Badan Persijilan Halal lain di dunia. 

Apparently, as I see it, this is just another scam by the cronies of Pak Lah in getting easy money from the public by fronting as a government agency. One of JAKIM’s source of income has been taken over by a private entity. With the service charge that can reach up to RM700 per certificate, the amount which can be potentially collected by HDC is huge. But the biggest loser would be JAKIM themselves. Notwithstanding the fact that it is their resources which are being exploited by HDC.

It’s good to have a Bapa Mertua who can easily change any policy of a government agency to suit the needs (and greed) of a family member, isn’t it?  By the way, who is HDC is closely linked to?

No prizes for guessing correctly. Most of Malaysians know him already.

Another gift I’m presenting to Pak Lah would be a cordial reminder on his promise back in late April. In Utusan Malaysia, it reads:

Kerajaan akan tubuh majlis ala Mapen – PM

KUALA LUMPUR 30 April — Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata kerajaan akan menubuhkan sebuah majlis ala Majlis Perunding Ekonomi Negara (Mapen) yang disertai oleh semua pihak termasuk wakil parti pembangkang.

Perdana Menteri berkata perkara itu diputuskan pada mesyuarat Majlis Tertinggi Barisan Nasional (BN) yang diadakan semalam.

“Dan telah ditetapkan sebuah jawatankuasa untuk nak menentukan kriteria dan format-format yang hendak dipersetujukan bersama supaya bila kita dah dapat tetapkan dengan betul maka mudahlah cadangan itu dikemukakan,” katanya menjawab soalan tambahan Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang), di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Abdullah berkata mekanisme itu akan membolehkan pihak kerajaan berbincang dengan semua pihak khusus dalam menangani krisis kenaikan harga barang dan implikasinya terhadap ekonomi negara.

“Saya sangat menghargai cadangan bahawa perkara ini bukan hanya kerajaan sahaja perlu tangani kerana kenaikan harga barang, implikasinya terhadap ekonomi, kenaikan harga petrol, ini adalah perkara yang penting bagi semua rakyat di desa, di bandar, semua lapisan rakyat sebenarnya.

“Maka dengan itu adalah amat penting jika sekiranya pandangan daripada semua yang berkenaan didengar dan dapat dikumpulkan dalam satu bentuk tindakan yang akan dapat kita jayakan bagi kebaikan rakyat kita, bagi kebaikan negara dan kebaikan ekonomi kita,” katanya. Abdul Hadi dalam soalannya bertanya sama ada kerajaan bersedia menubuhkan majlis seperti Mapen yang telah terhenti separuh jalan, kerana krisis harga minyak sekarang memerlukan kerjasama dan pandangan daripada semua pihak.

Mapen adalah forum rasmi yang ditubuhkan kerajaan pada satu ketika dahulu dan dianggotai oleh wakil-wakil masyarakat khusus untuk membantu kerajaan membentuk masa depan ekonomi negara.

Mapen II adalah yang terakhir ditubuhkan kerajaan dan dilancar pada 1999.

My obvious question would be – What the hell happened to this promise? This so called consultative body never materialised. What irks me the most was, Pak Lah knows the need for it but did not do anything. Only after he increased the fuel price did he introduce us to the non responsive National Inflation Council. But even that was not participated by all levels of society, including the opposition.

Yet another promise was broken.

Thank you Pak Lah.

Use this gift well.

9 thoughts on “This is my gift to Pak Lah

  1. Dear Jebat,

    See u again.Your latest revelation in ‘your mystery gifts’ to Pak Lah coz my temperature to ‘shoot’ up! Why don’t u be the real BAD JEBAT,do something to oust the ‘king ‘from his comfort throne, as to save our innocent people and the nation? Anyway,thank u for sharing ….

    Regards
    chenoyye

    JMD : Dear chenoyye, don’t worry. I’m sure ‘somebody’ up there is listening to this blog🙂

    Like

  2. Sheesh! Makes me wanna throw up! Scheming little family!

    I hope you are right – that ’somebody’ good up there is listening and DOING something to save us all.

    Like

  3. Dear JMD

    Thank u for respond,and I’m looking forward to yr next views.Please answer my puzzle,…why ex-PM,TDM didn’t show his interest in giving his immediate comments over DPM TS NAJIB’s current issue? I believe that there’s must be something …unbelievable !! Thank u.

    Regards
    chenoyye

    JMD : TDM gave his comments immediately after the SD was made known to public, which was last Saturday 21st June 2008. Please read his answers regarding this in :

    http://bigdogdotcom.wordpress.com/2008/06/21/tun-dr-mahathir-kembalikan-demokrasi-dalam-umno-untuk-elak-ahli-memilih-pembangkang-kerana-kecewa/

    Big Dog is much much closer to TDM than I am so I would tend to lay some credence in all his blog writings.

    Anyway, our beloved PM, the one who should be the quickest to defend his deputy, only gave his comments yesterday (Tuesday 24th June 2008). Too slow. He was too slow that he had let rumours to fester and further deteriorate his deputy’s reputation.

    Was it deliberate?

    Like

  4. saudara jebat,

    sy baru berjinak2 dgn site saudara,dan benda first yg saya rasa adalah blood rush to the head as i read about the HDC.astaghfirullah.apa lagi la lepas ni ye,agaknya perusahaan buat kerepek kecil2an tu pun cemen nya khairy juga kot..atau pun persatuan ibu2 tunggal nanti silap2 si khairy juga cemen nye..

    mula2 sy ingat saudara jebat saja je exagerate tp lepas dah baca semua termasuk dr halaljournal,sy yg tak pernah ambil tau pasal politik ni pun boleh pikir apa rasional disebalik nya.

    harap diteruskan penulisan sdr krn setiap pagi sampai office benda first sy buka adalah jebatmustdie.wordpress.com dan chedet.com.these 2 are my primary reference dgn current nonsense yg berlaku di negara kita sekarang.sakit mata kalau baca utusanmalaysia online.

    minta permission dibuat link dr blog sy.thanks.

    Like

  5. I wish i know you, personally. I love my ‘bangsa’ so dearly. And i hate those who lead my bangsa towards doom. I want to contribute to people or group of people who would lead our bangsa towards a better future, better attitude , better everything.

    JMD : Good luck to you in your quest to find betterment for our bangsa.

    Like

  6. go jebat!!i want to do sthg for the country too but really i dont have any to contribute.. so im giving all my supports to you wishing that through you blog, something will change in our politics sooner or later ! aminnn…. merdeka2 !

    Like

  7. Untuk memohon sijil halal bukan sesuatu yang amat mahal seperti si jebat utarakan.ia memang memadai untuk membolehkan jabatan2 pengeluaran sijil menjalankan tugas mereka.dan ia amat berpatutan.

    menjadi suatu kelebihan kepada umat islam pegawai pengesahan makanan halal diramaikan.hal ini dapat mengurangkan keraguan status halal bagi makanan di negara islam ini.

    Untuk memohon sijil halal dari jakim perlulah memlakukan Ujian makmal di mana-mana makmal kerajaan atau swasta yang diiktiraf.

    adalah lebih baik kepada semua pembaca mengetahui kebenaran dengan lebih banyak membaca kerana hinanya bangsa itu kerana lemahnya pengetahuan di dalam hati mereka. dapatkan kebenaran sebelum mengutarakan pendapat.

    Senarai kadar caj (bagi tempoh satu tahun) yang dikenakan kepada
    pemohon berdasarkan kategori-kategori di atas adalah seperti berikut:

    Jadual 1: Kadar Caj Bagi Industri Pengeluar Produk

    – Industri Kecil (RM) 100.00 /tahun
    – Industri Kecil & Sederhana (IKS) (RM) 400.00/tahun
    – Industri Multinasional (RM) 700.00/tahun

    Jadual 2 : Ciri-ciri Industri

    Industri
    Ciri –ciri

    Industri Kecil
    -Nilai jualan tahunan RM 500,000
    -pekerja 50 orang

    Contoh: Industri kampong

    Industri Kecil & Sederhana (IKS)
    -nilai jualan tahunan ³ RM 500,000 hingga RM 25 juta
    -pekerja 150 orang

    Industri Multinasional
    -secara global & mempunyai rangkaian di beberapa negara
    -nilai jualan tahunan RM 25 juta
    -pekerja 150 orang

    sila rujuk web ni untuk rujuk.
    http://e-halal.hdcglobal.com/corporate.php?ID=112&parent_id=91

    JMD : Terima kasih. Tetapi ini tidak menjelaskan mengapa perlunya HDC (yang tidak mempunyai pekerja operasi), mengambil untung di atas penat lelah para pegawai Jakim yang melakukan segala proses pengesahan sijil halal. Sila baca semula artikel ini.

    Like

  8. Pingback: JAKIM and the HDC coming full circle «

Astound us with your intelligence!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s